Amasya Ucuz Uçak Bileti

Osmanlı İmparatorluğu'nun küçük bir örneği olarak nitelenen Amasya'yı kesinlikle görmelisiniz. En uygun Amasya uçak bileti ucakbileti.com.tr 'de!

Amasya Hava Durumu

    Amasya Gezi Rehberi

    Şehzadeler kenti Amasya’da tarihin en doğru bilgilerine ulaşıp, en gözde eserlerini göreceksiniz. Bu kentte tam 12 Şehzade valilik yapmış, bunların 7 tanesi de sultan olmuştur. Amasya adeta Osmanlı İmparatorluğu’nun beşiği niteliğinde bir kenttir. Osmanlı Devleti’nin küçük biri örneği olarak nitelenmesi bundandır. Topraklarımızın tarihi hakkında genel itibariyle yetersiz bilgilere sahibiz. Bilgi edinmek için ise gezmek en iyi yöntemdir. Üstelik yurtiçi uçak bileti fiyatları gayet uygundur artık. Bilgi ve kültür dolu bir Anadolu gezisine, Amasya’dan başlamak ise harika bir seçim olacaktır.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    8500 yıllık muhteşem bir kentten bahsediyoruz. Amasya biraz geri planda kalmış ama inanılmaz köklü, muhteşem tarihe sahip olan bir kenttir. Kentte yapılan arkeolojik çalışmalar, ilk yerleşimin bundan yaklaşık 8500 yıl önce olduğunu göstermektedir. Yerleşim tarih boyunca kesintisiz olarak sürmüştür ayrıca. Hititler ile birlikte bilinen tarih Frigler, Kimmerler, İskitler, Lisya ve Pers hâkimiyeti ile beraber sürmüş, daha pek çok medeniyeti görmüştür bu bölge. Son olarak ise Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı hâkimiyeti altına girmiştir.

    Amasya, 1071 yılına kadar 700 yıl süre ile Bizans egemenliğinde kalmıştır. 1071 yılında Türklerin Anadolu’ya girişi ile Türk egemenliği başlamıştır bu bölgede de. Kentin Osmanlı topraklarına katılması ise 1386 yılında, Şehzade Yıldırım Bayezid ile gerçekleşmiştir. Amasya, şehzadeler için her zaman önemli bir kent olmuştur. Hem eğitim gördükleri, hem valilik yaptıkları kent Şehzadelerini çok sevmiş, Şehzadelerin de ilgisi çok fazla olmuştur. Şehzadeler döneminde kentte çok sayıda âlim ve ulema yetişmiştir. Ayrıca sayısız önemli eser inşa edilmiştir. Bugün Amasya, göz alıcı tarihi eserleri ile adeta bir kültür başkentidir.

    Amasya’nın 1919 yılında başlayan Milli Mücadele’nin Samsun’dan sonra ikinci adımı olma niteliği de vardır. Her dönemde tarihin önemli noktalarından biri olmuştur Amasya ve kentte bugün her döneme ait izler ile karşılaşmak mümkündür.

    İklim Ve Sezon 

    Amasya, Karadeniz ve İç Anadolu bölgesi arasında bir konuma sahip olduğu için iki iklim arasında geçiş iklimi özelliğine sahiptir. Karadeniz iklimi etkisi altında olsa da, denize uzak olması sebebiyle karasal iklim özellikleri göstermektedir. Senelik sıcaklık ortalaması 14 derece civarındayken, yaz aylarında hissedilen ortalama sıcaklık 20 dereceyi aşmaktadır. Kentin seyahate en uygun zamanları, bahar ve yaz aylarıdır. Amasya’nın yeşillikleri, doğası da bu aylarda daha göz alıcıdır.

    Gezilebilecek Yerler 

    Amasya Kalesi, Yeşilırmak’ın kuzeyinde yer alan Harşene Dağı olarak adlandırılan dik kayalıklarda yer aldığı için bu isimle de anılmaktadır. Amasya Kalesi, net bir yapım tarihine sahip değildir ama Perslerden bu yana defalarca tahrip olmuş ve tekrar tekrar inşa edilmiştir. Bu sebeple yapı üzerinde çeşitli medeniyetlerin mimari ve kültürel izlerine rastlanmaktadır. Kalenin Helkıs, Saray, Maydonos ve Meydan isimli dört kapısı bulunmaktadır. Çevresinde ise burç, mezar, cami ve saray kalıntıları dikkat çekmektedir. Yapının bazı bölümlerinin ise M.Ö. 3. Yüzyıla ait olduğu öğrenilmiştir.

    Şehir merkezinden görülen, Kalenin bulunduğu yamaçlarda, Pers Pontus Krallarına ait mezarlar dikkat çekicidir. Kral Kaya Mezarları olarak adlandırılmaktadırlar. Bu mezarlar mağaralar içerisinde yer alır ve kentin tarihine dair önemli kalıntılardır. Toplamda 18 adet mağara bulunuyor kentte bu şekilde. Yeşilırmak Vadisi boyunca ise 23 adet mağara mevcuttur. Bunların en etkileyici olanı ise Amasya’daki Aynalı Mağara’dır. Aynalı Mağara, şehir merkezine sadece 3 km uzaklıktadır. Gün ışığı vurduğunda duvarlarının parlaklık kazanıyor olması, içerisinde bulunan çok sayıda resim, mağarayı ilgi çekici hale getiriyor.

    Şehzadeler şehrinde en ilgi çekici müze elbette ki Şehzadeler Müzesidir. Burada şehzadelerin balmumu heykelleri görülebilir. Görülmeden geçilmemesi gereken, kentin en önemli müzelerinden biridir Şehzadeler Müzesi. Son yıllarda Osmanlı’ya ve Padişahlarına olan ilginin canlanması ile birlikte, müze çok ilgi görmeye başlamıştır. Tarihe uygun dekorasyonun için kentinizi tarihin ortasında bulabilirsiniz. Ayrıca harika fotoğraflar da çekmeniz mümkün.

    Amasya Evleri, en iyi ahşap sivil mimari örnekleridir. Kendine has sokak yapısı, tarihi evler ile büyüleyici bir doku oluşturulmuştur. Bu dokunun bugüne kadar korunabilmiş olması da çok önemlidir. Bu sokaklarda dolaşırken, köşeden bir Şehzade çıkacakmış gibi hissedebilirsiniz. Evler genel itibariyle, bodrum üzerine inşa edilmiş, bir ya da iki katlı yapılardır. Yapıların içi ile ilgili detayları en iyi gözlemleyebileceğiniz yer Hazeranlar Konağı’dır. Müze Ev olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

    Kentin en önemli yapılarından biri de, İlhanlı döneminden günümüze ulaşan tek eser olma özelliğine sahip, Bimarhane yani Darüşşifa ’dır. Tıp ve Cerrahi Müzesi olarak hizmet vermektedir. 1308 ile 1309 yılları arasında inşa edilmiş olan yapı, Osmanlı devrinde sağlık hizmetlerinin verildiği yapı olarak kullanılmaktadır.

    Kentin ilgi çekici müzelerinden bir diğeri de Amasya Müzesi’dir. Burada 13 ayrı medeniyete ait pek çok eser sergilenmektedir. Sikke, mühür, el yazmalar ve mumyaların yanında çok sayıda eseri görebilirsiniz. Amasya Müzesi’nde toplamda sayısı 24 bin civarında olan, kıymetli eserler sergileniyor. Mumyalar ise müzenin belki de en ilgi çekici parçaları. 14. Yüzyıla ait olan İlhanlılardan kalma bir erkek, bir kadın ve bir çocuk mumyası oldukça ilginçtir. Müzenin önemli bir eseri de “Bin Tanrılı Millet” olarak tanımlanan Hititlere ait Fırtına Tanrısı olarak bilinen Teşup ’tur.

    Son olarak kentin tarihi yapılarını bir çatı altında görebileceğiniz Minyatür Amasya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz ya da bu geziyi ilk sıraya alabilirsiniz. Tamamen tercihinize kalmış. Bu müzede, kentin önemli tarihi eserlerini bir arada görüp inceleyebilirsiniz. Tarihi yapılarını üstten görüp, sokaklarında gezintiye çıkabilirsiniz. Kenti kuşbakışı incelemek de her bir eseri ayrı ayrı gezip görmek kadar keyiflidir.

    Ulaşım

    Amasya ülkemizden ulaşımın kolay olduğu bir kenttir. Hem karayolu hem de havayolu ile ülkenin her yerinden kente ulaşılabilir. Havalimanından kente ulaşım için servis, otobüs ve taksileri kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşım genel itibariyle otobüs, minibüs ve taksiler ile sağlanıyor. Sıkıntısız bir ulaşım düzeni hâkimdir kentte. Ulaşımda sıkıntı yaşamadan keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

    Şehrin Havalimanı Hakkında Bilgi

    Amasya, havalimanına sahip bir kent olması sebebiyle, ulaşımın hızlı ve konforlu sağlandığı bir kenttir. Amasya Merzifon Havalimanı, kentin Merzifon ilçesinde yer almaktadır. Sadece iç hatlara açık olan havalimanı, hem sivil hem askeri niteliklidir. Amasya Hava Üssü olarak 1950’lere uzanan bir tarihe sahip olsa da sivil havacılığa açılışı ancak 2008 yılında gerçekleşmiştir. Bugün ise şehirlerarası ulaşımın, özellikle de İstanbul bağlantısının en önemli ayağıdır. Havalimanından kente ulaşım için havayolu şirketlerinin özel servis hizmetleri de bulunmaktadır. Amasya’nın merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 47 km’dir. Keyifli, hızlı ve konforlu bir seyahat ile Amasya’ya ulaşmak için hemen uçak bileti araştırmalarına başlamalısınız.  

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    Amasya Orta Karadeniz bölümünün iç kısmında yer almaktadır. Çevresinde de bölgenin önemli kentleri bulunuyor. Kentin kuzeyinde, Karadeniz’in önemli kenti Samsun yer alıyor. Güneydoğusunda Tokat bulunurken, batısında da Çorum bulunmaktadır. Amasya Karadeniz turu yapmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir kenttir. Karadeniz turu yapmayı düşünürseniz, Bir Haftada Karadeniz Turu yazımızdan da faydalanabilirsiniz. 

    Detaylı bilgi için www.ucakbileti.com.tr

    Yorum Gönder


    Masaüstü Görünümü