Isfahan Ucuz Uçak Bileti

İran’ın kavşak noktalarından biri olan İsfahan, büyüleyici İslam eserleri ile sizi çağırıyor. Isfean uçak bileti ucakbileti.com.tr'de!

Isfahan Hava Durumu

    İsfahan Gezi Rehberi

    İran’ın kavşak noktalarından biri olan İsfahan, büyüleyici İslam eserleri ile adeta tarihten bugüne tüm değerlerini tüm canlılığıyla yaşatan bir şehir. Burada dolaşırken, maneviyatınızdaki değişimleri hissetmemeniz mümkün değil. İslami mimarinin en güzel örneklerini bulabileceğiniz bu şehir, mutlaka seyahat listenizde yer almalıdır. Bu seyahat için ihtiyacınız olansa sadece uçak bileti.

    Şehir Hakkında Genel Bilgi Ve Tarihçesi

    İsfahan kentinin tarihi oldukça eski dönemlere kadar uzanıyor. Yontma taş devrine kadar uzanan bir tarih birikimi şehrin her zaman önemini koruduğunu gösteriyor. Şehrin adı, önceleri Medlerin hâkimiyeti altındayken Aspandana olarak biliniyordu. Bu bölge 642 yılında Arapların kontrolü altına alınmıştır. 1047 yılına gelindiğinde ise Selçuklu Hanedanı Tuğrul Bey, bu kenti başkent ilan etmiştir. Ancak şehrin gelişimi asıl Tuğrul Beyin torunu olan Melikşah döneminde gerçekleşmiştir. Şimdilerde, şehrin önemli bir meydanı olan İmam Meydanı’nda yer alan ve önemli bir İslami yapı olan Mescid-i Cuma, bu dönemde inşa edilmiş kıymetli bir yapıdır.

    16. yüzyılda bu bölgede Şah İsmail tarafından kurulan Safevi Devleti’nin başkenti Tebriz kabul edilmiştir. 1587 yılında ise dönemin şahı I. Abbas İsfahan’ı başkent ilan etmiştir. Şehir 17. Yüzyılda, dönemin en büyük ve en güzel kenti olarak anılmaktaydı. Şah I. Abbas döneminde şehrin gelişimi gözle görülür şekilde hızlanmış, şehir en parlak dönemine girmiştir. Hızlı şehirleşme beraberinde canlı bir sosyal hayatı getirmiştir. Bu dönemde zenginlik artmış ve insanların yaşam kalitesi yükselmiştir. İsfahan’da halen ayakta olan pek çok önemli eser, bu dönemde inşa edilmiştir. Büyük bir saray, cami, medrese, hastane, hamam ve kervansaraylar gibi daha pek çok yapı inşa edilmiştir. Şehrin refaha erdiği ve hızla yükseldiği bu dönem 100 yıl kadar sürdükten sonra, 1732 yılında Afganlıların İran’ı işgali ile son bulmuştur. Bunun ardından başkent önce Şiraz’a sonra ise Tahran’a taşınmıştır.

    İklim Ve Sezon 

    Kışları soğuk yazları ise sıcak geçen şehri, en iyi ziyaret zamanları ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında sıcaklık 35 dereceyi aşmaktadır. Bu sebeple aşırı sıcaklar görülmekte rahat rahat turistik gezi yapılamamaktadır. Sıcağın gazabına uğramadan, şehrin tadını çıkararak dolaşmak isterseniz, ilkbahar ve sonbahar ayları idealdir.

    Gezilebilecek Yerler 

    İsfahan İslam mimarisinin en güzel örneklerini barındıran bir kenttir. Abbasiler, İlhanlılar, Selçuklular ve Safeviler dönemi gibi önemli dönemlere ait pek çok mimari nitelikli eser şehrin dört bir yanında dikkat çekiyor. Modern dünyanın etkileri her şehirde etkisini bir şekilde göstermiştir ama buna rağmen tarihi ve kültürel niteliğini en güzel korumuş olan şehirdir İsfahan. Tipik bir şark şehri görünümü vardır şehrin. İsfahan denilince, adeta şehrin kalbinin attığı nokta olan İmam Meydanı akla gelmektedir. İslam mimarisinin bu göz alıcı örneği olan meydan, 512 metre uzunluğunda ve 163 metre genişliğinde inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemde dünyanın en büyük meydanı unvanını almıştır. İmam Meydanı’na uğradığınızda çevresindeki kapalı çarşının büyüsüne kapılmamanız mümkün değil. Burada kilim, ipek halı, minyatür ve gümüş gibi İran’a özel olan pek çok ürüne ulaşabilir, en güzel örneklerini görebilirsiniz. Burada fayton ile bir tur atarak şehrin merkezinin tadını çıkarabilirsiniz. Meydanın tarihine baktığımızda ise şah ile halkın buluşma noktası olduğunu görüyoruz. Askeri teçhizatların düzenlenmesi, spor müsabakaları, dini törenlerin yapılması, hükümet kararlarının ilan edilmesi ve ticaret aktivitelerinin yapılması gibi pek çok sebep ile bu meydan tarihten bu yana merkezi olarak kabul görmüştür.

    İmam Meydanı’nın güney kesiminde yer alan İmam Camii, şehir için çok kıymetlidir. Safevi döneminde 1598 ve 1611 yılları arasında I. Şah Abbas tarafından inşa ettirilmiştir. İmam Camii, Mimarisi, seramik ve tahta oymacılığı işleri sebebiyle geleneksel mimarinin en güzel örneğidir. Camii’nin pek çok etkileyici niteliği var bunların yanında. Harika mavi çiniler ile kaplı olan yapının içinde, 49 çeşit yankı oluşturabilen bir akustik vardır. Ancak bunların 12 çeşidi insan kulağı ile duyulabilmektedir. Bir de uyarımız var İsfahan’da camilere giriş ile ilgili. Bayanların camilere girerken, Çador adı verilen geleneksel giysileri girmesi şarttır.

    Şeyh Lütfullah Camii, yine aynı döneme ait önemli bir camidir. Yapımı 1602 ile 1619 yılları arasında tamamlanmıştır. Caminin adı, Lübnan’dan İsfahan’a gelen saygın İslam âlimi Şeyh Lütfullah’tan gelmektedir. Yine büyüleyici çiniler bu camide de dikkat çekmektedir. Kubbe üzerindeki çinilerin rengi gündüz soluk görünürken, gün batımı ile kiremit rengini almaktadır. Yine Safevi döneminin başyapıtlarından biri kabul edilen, mimari niteliği yüksek bir yapıdır.

    Ali Gapu Sarayı, yani Kraliyet Sarayı şehirde görmeniz gereken bir diğer yapı. Şah I. Abbas’ın emri ile 1597 yılında inşa edilmiştir. “Ali’nin Kapısı” anlamına gelen yapı, İmam Meydanı çevresinde yer alıyor ve o dönemde Şah Abbas’ın meydandaki törenleri izlemesini sağlıyordu. Meydan ve çevresindeki önemli İslami eserlerin hepsini anlatmak mümkün değil. Her biri adeta bir başyapıttır ve kesinlikle gidip görülmesi gerekmektedir.

    Mimari ve manevi nitelikli yapıların ardından bu şehirde uğramanız gereken önemli bir nokta, Tarihi Çehar Bağ Mesire Alanı’dır. Yine aynı dönemlerde inşa edilmiş olan alan şehrin kalkınmasına katkı sağlamıştır. Bu alan geniş ve uzun bir caddenin, her iki yanı ve ortası ağaçlandırılmış olan bir mesire alanıdır. Bağ-ı Taht, Bağ-ı Tavushane ve Bağ-ı Kac gibi daha pek çok bölümü vardır.

    Çehel Sütun Sarayı, Şah Abbas döneminin önemli eserlerinden bir diğeridir. Yapımına I. Abbas döneminde başlanmış ancak II. Abbas döneminde 1647 yılında tamamlanmıştır. Bu saray, Şah’ın misafirlerini, yabancı elçileri ve devlet adamlarını ağırladığı, gösterişli saray eğlencelerinin düzenlendiği bir mekândır. Ancak saray 1706 yılında yanmış ve yeniden inşa edilmiştir. Şuan ise Eski Eserler Müzesi olarak kullanılmaktadır.

    Ulaşım

    Şehre en kolay ulaşım seçeneği elbette ki havayoludur. Uçaktan indikten sonra şehir bağlantılarında ise, oldukça uygun fiyatlı seçenekler sunulmaktadır. Şehir içinde taksi ile ulaşım, ülkemizden çok daha ucuza sağlanmaktadır. Ayrıca diğer şehirlere ulaşımda karayolunu tercih edebilirsiniz.

    Şehrin Hava Limanı Hakkında Bilgi

    İsfahan Havalimanı, İran’ın İsfahan eyaletinin merkezi olan İsfahan şehrinde bulunan havalimanıdır. Dolayısıyla bizim de İsfahan gezimiz için seyahat edeceğimiz havalimanı budur.  İsfahan Havalimanı, aynı zamanda, İsfahan Şehit Beheşti Havalimanı olarak da anılır. Muhammed Beheşti onuruna bu isim verilmiştir. Havalimanının şehir merkezine uzaklığı 25 km kadardır. Buradan şehir merkezine ulaşımda Shuttle Taksi adı verilen araçları kullanabilirsiniz. Ancak bu taksiler de şehir de sizi belli başlı merkezi noktalara bırakacaktır. Konaklama yerinize ulaşmak için yeniden bir shuttle taksi tutmanız gerekiyor.

    Önemli Komşu Şehir Veya Yöreler

    İsfahan, İran’da olması sebebiyle oldukça ilginç bir seyahat noktasıdır. Ama bu şehirde soluyacağınız büyüleyici atmosfer çevresinde de devam ediyor. Şehir çevresinde gidilebilecek görülmesi gereken çok fazla merkez mevcut. Özellikle Tahran da görülmesi gereken şehirlerinden biridir ülkenin. Şehirlerarası ulaşımı havayolu ile sağlayabileceğiniz gibi şehirlerarası otobüsler ile de sağlayabilirsiniz. Bu ülkenin güzelliklerini görmek, büyüleyici havasını solumak için uçak bileti alıp hazırlıklara başlayabilirsiniz. 

    Detaylı bilgi için www.ucakbileti.com.tr

    Yorum Gönder


    Masaüstü Görünümü