Türkiye'de Lezzet Turu

Kültürlerin buluşma noktası olan ülkemizde, keşfetmeniz gereken lezzetleri listeledik. Uygun fiyatlı uçak bileti için ucakbileti.com.tr 'yi ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye'de Lezzet Turu Hava Durumu

    Türkiye’de Lezzet Turu

    Yaşadığımız topraklar bize köklü bir tarih ve kültür çeşitliliğinin bir getirisi olarak, son derece kapsamlı ve etkileyici bir mutfak kültürü de miras bırakmıştır. Bugün hangi şehrimize gitsek, birbirinden lezzetli yemekler tatlılar ya da mezeler ile karşılaşıyoruz. Ev yapımı olarak adlandırılan turşular, kurutmalar ve içecekler ise inanılmaz bir özverinin ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Bu çeşitlilik içerisinde ülkemizin en iyilerini seçmek de oldukça zor ama özellikle tatmanız gereken lezzetleri listeledik sizler için.

    1. Kebabın Başkenti Adana

    Türkiye’de istisnasız herkesin beğendiği hatta ülkemize gelen turistlerin bile bayıla bayıla yediği kebapların memleketidir Adana. Adana ve mutfağının tarih boyunca ilişki içinde olduğu Hatay ve Gaziantep, Türkiye’nin gastronomi zirvesi olarak kabul edilebilir. Adana’ya gittiğinizde duyacağınız, satır sesleri ve lezzet kokuları, hazırlanan enfes kebapların ve soğan salatasının işaretidir. Buna karşı koyabilecek birinin olduğuna ihtimal dahi vermek mümkün değil.

    Üstelik kebapla bitmiyor iş. Kentin mutfağı son derece geniş bir yelpazeye sahiptir. Lahmacun da ilk sıralardaki yerini korumaktadır. Adana’nın lahmacununun özelliği 15 – 18cm çapında olmasıdır. Bu boyut ile Güneydoğu tariflerine göre daha küçükken Tarsus’un fındık lahmacununa göre de daha büyüktür. Etinin bol oluşu ise lahmacunların ayırt edici bir başka özelliğidir. İçli köftesinden, Adana böreğine, çiğ köftesinden nar ekşisine kadar daha sayılması gereken pek çok lezzeti var kentin ama deniz mahsullerini de unutmamak gerek.

    Adana Şakirpaşa Havalimanı sayesinde, ülkemizin her yerinden kente kolayca ulaşıp, harika bir lezzet gezisine çıkabilirsiniz. Erkenden uçak bileti alarak, gezi programınızı yapmaya başlamalısınız. Üstelik tarih kokan kenti keşfetmenizi de öneriyoruz. Adana Gezi Rehberi yazımızı inceleyerek, programınızı şekillendirebilirsiniz.

    2. Trabzon’da Hamsinin Her Türlüsü Yenir

    Trabzon denilince elbette ki ilk akla gelenler mısır unu, karalahana, fasulye ve hamsi oluyor. Bu kentte hamsi ile yapılabilen yemeklerin sayısı insanı şaşkına çeviriyor ve aslında inanılmaz olan hamsi ile yapılan her yemeğin şaşırtıcı derecede lezzetli olması. Hamsinin 40 çeşit yemeği yapılır sözü de çok yerindedir bu durumda. Yaz kış hamsi tüketir burada yaşayanlar. Hal böyle olunca, gidip hamsi yemeklerini tatmamak büyük bir eksikliktir.

    İlk akla gelenler hamsi tava, hamsi pilavı, etli karalahana sarması, turşu kavurması ve mısır sarması olsa da, Trabzon’da her öğününüz bir şölen haline gelmektedir. Yemeklerinizin yanında gelen ekmeğin lezzeti bile çok şaşırtıcıdır. “Hepsi kalsın ben sadece ekmek yerim.” bile diyebilirsiniz. Bir de gidenlerin övgü dolu sözlerini işitirseniz artık sizi hiçbir güç tutamaz. Hemen yola düşme vaktidir. Üstelik Trabzon öylesine güzel bir kent ki, mutfağı sadece kentin değerlerinin bir kısmıdır. Bunun dışında ülkemizin en yeşil kentlerinden biri ve önemli istisna tarihi yapılara sahip olan kentidir.

    Uzunca bir tatil planlamak daha doğru olacaktır Trabzon için. Yoksa gözünüz arkada kalır ve mutlaka günün birinde yeniden yolunuz Trabzon’a düşecektir. Bu sebeple erkenden programınızı ayarlayarak, Trabzon uçak bileti araştırmasına da girişmelisiniz. Kentin havalimanı, ulaşımdan büyük bir avantaj sağlıyor. Hızlı ve konforlu bir şekilde kente ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca Trabzon Gezi Rehberi yazımızdan faydalanarak gezinizi daha keyifli bir hale getirebilir, program yapma çabası ile boşa zaman harcamazsınız.

    3. Kahvaltının Kralı Van’da Yapılır

    Bugün büyük kentlerde bir kahvaltı modasıdır esip gidiyor. Van Kahvaltısı sunduğunu iddia ediyor pek çok mekân. Oysaki gerçekten Van’a gidip kahvaltı yapanlar ya da Vanlı olanlar biliyor ki bu mekânların birçoğu Van kahvaltısı hakkında fikir sahibi değil. Geleneksel Van kahvaltısı bol çeşitliliği ve yöresel organik lezzetleri ile dikkat çekiyor. Bu da kahvaltıda yenir mi dediğiniz şeyleri burada bayıla bayıla yiyebilirsiniz. Çeşitlilik bol olunca hele de hoşsohbet birileri varsa yanınızda bıraksalar akşama kadar kahvaltı yapabilirsiniz.

    Şehrin lezzetleri kahvaltıyla sınırlı değil elbette. Hayvancılık kentin başlıca geçim kaynağı olduğu için et ve süt ürünleri mutfakların baş tacı. Kavurması, otlu peyniri belki de bilmeyenin kalmadığı lezzetler ama burada tatmak apayrı bir deneyim. Üstelik Van’ın mutfak kültürü sadece geçim kaynağı olan hayvanlığa da dayanmıyor. Köklü tarihinin bir yansıması olarak düşünülebilir. Yani Van’da sadece lezzet gezisi yapmazsınız. Gezip görülecek hem doğal güzellikler bulunuyor çokça hem de tarihi yapılar. Kente ulaşımın en konforlu ve de en hızlı yolu ise elbette havayolu. Van Ferit Melen Havalimanı yönlü bir uçak bileti alarak, gezi programınızı hemen yapmaya başlasanız erken davranmış sayılmazsınız. Van Gezi Rehberimizden de faydalanabilirsiniz kenti keşfederken. Lezzet ve tarih dolu bu gezinin ardından, keyifli anılar ile dönmeniz muhtemeldir evinize.

    4. Osmanlı Kenti Bursa’nın İskender Kebabı

    Cihan İmparatorluğuna başkentlik etmiş bir kentin, hem tarihi hem de kültürünün zenginlikler ile dolu olmaması düşünülemez. Bursa tüm bu zenginliklerini mutfak kültürü ile harmanlamış bir kenttir. İlk olarak İskender Kebap gelir Bursa denilince akla. Tarihi İskender Kebapçısının önündeki uzun kuyrukların sebebi de boşa değildir. Önünde beklemeye değecek bir lezzettir Bursa’nın İskender Kebabı. Uludağ eteklerinde özel olarak yetiştirilen ve kekik ile beslenmiş hayvanların lezzeti, kebabın en büyük sırrıdır. Bir de tarihten bugüne korunan bir tarif olması, lezzetin değişmemesinin temel sebebidir.

     

    Bursa’da sadece İskender Kebap yenmez tabi. Kestane şekerini mutlaka tatmalısınız, hatta biraz da yolluk alabilirsiniz. İnegöl Köfte, ilçenin adı ile bütünleşmiş bir lezzettir. Marketlerde İnegöl Köfte adıyla satılanların ne kadar da alakasız olduğunu burada yiyeceğiniz İnegöl Köfte ile anlayacaksınız. Sebze yemekleri ve çorbaları da büyük çeşitlilik gösteren kentte Cantık da tadılmalıdır. Cantık sadece Bursa’da yapılan ve bu isim ile başka şehirlerde bilinmeyen bir lezzet. Kısaca küçük etli pide şeklinde tarif etmek mümkündür. Benzeri şekilde yapılan ama tatlı olan Tahinli Pide, Bursa’da “Tahanlı Pide” denilen lezzet de mutlaka tadılmalıdır.

    Bursa’ya ulaşım son derece kolay, çünkü çok sayıda ulaşım seçeneği bulunuyor. Havayolu imkânının yanında İstanbul üzerinden hızlı feribot ile kolayca ulaşabilirsiniz. Hızlı feribot ile gelirseniz, Mudanya’da deniz mahsullerini de denemelisiniz. Bunun dışında deniz uçağı ve Helitaksi, özellikle İstanbul üzerinden gelecek olanlar için büyük bir avantajdır. Bursa Gezi Rehberi yazımından faydalanarak kentin tadını çıkarabilirsiniz. 

    5. Aşçılar Diyarı Bolu

    Tarihten bu yana yetiştirdiği saray aşçıları ile bilinen bir kentin mutfağının çeşitliliği ve lezzeti şaşırtıcı olmamalıdır. Osmanlı saray aşçılarının memleketi olan Bolu’da, özellikle Mengen’de aşçılık bir baba mesleğidir. Bu sebeple çok sayıda efsane yemeğe ev sahipliği yapıyor kent. Hemen bu lezzetlere değinecek olursak, Kedi Batmazı Yayla çorbası, Çiğ Börek, Paşa pilavı, Kabaklı gözleme, Ekmek aşı ve Orman Kebabı en bilinen lezzetleridir. Ayrıca bunlar kentin mutfak kültürünün sadece küçük bir kısmını yansıtmaktadır. Bolu özellikle İstanbul’a yakınlığı sebebiyle en çok ziyaret edilen lezzet duraklarındandır. Bu lezzetlerden mahrum kalınmamalıdır.

    Bolu’ya kara yolu ve çevre merkezlerdeki havalimanları ile ulaşım gerçekleştirilebilir. Uzak bir noktadan geliniyorsa İstanbul ya da Eskişehir havalimanlarını tercih edebilirsiniz. Bolu lezzet gezisi ile kentin tarihi ve doğal güzelliklerini de atlamayacağınız bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz. 

     

    Yorum Gönder


    Masaüstü Görünümü